• Functies

    Voeger

  • Plaats

    Landelijk

  • Gepubliceerd op

Als restauratievoeger kun je vaak aan de slag op bijzondere projecten en monumentale, beeldbepalende panden. Je voegt gevels en hebt historische kennis van oude mortels en gedateerd voegwerk. Een bijzonder ambacht voor nauwkeurige vakmensen. 

  • Je werkt graag in de buitenlucht, op bijzondere, monumentale projecten
  • Je hebt interesse in historische technieken, monumenten en specifieke gevelafwerking
  • Je bent bereid om opleidingen te volgen

Je werkzaamheden

Als restauratievoeger werk je bij een voegbedrijf of een restauratievoegbedrijf. Vaak zijn dit gespecialiseerde bedrijven. Je werkt aan restauratiegevels van monumenten, beeldbepalende panden of in een beschermd stads- of dorpsgezicht. Je kunt ook in de woning- en utiliteitsbouw aan het werk zijn. Je werkt vaak in een ploeg van twee tot vier mensen. 

Het is belangrijk dat je geïnteresseerd bent in monumenten en specifieke gevelafwerking. Je hebt of ontwikkelt historische kennis van het herkennen en dateren van voegwerk, grondstoffen en de samenstelling van oude mortels. Je begrijpt de ethiek van restaureren en je hebt veel technische kennis en beheerst speciale voegtechnieken. Naast het voegen houd je je ook bezig met voorbereidende werkzaamheden op de bouwplaats.

Je beschikt over deze eigenschappen

Je staat als restauratievoeger het grootste deel van de dag in de buitenlucht. Je werkt meestal op een steiger en soms op grote hoogte. Je houding wordt gekenmerkt door een grote interesse in monumenten, zorgvuldigheid, discipline en veiligheidsbewustzijn. Je bent klantgericht en werkt volgens de restauratie-ethiek. Ook ben je je zeer bewust van de veiligheid en de regelgeving op het gebied van arbo en milieu.

Je toekomstperspectief

De restauratievoeger kan zich verder ontwikkelen in de richting van gevelbehandelaar of metselaar. Ook kun je doorgroeien naar de functie van voorman, uitvoerder of werkvoorbereider.